ملاح #البامية_المفروكة/Okra recipe

احدئ الوصفات السودانية المشهورة للغاية و يتم تناولها بصحبة #الكسرة
مكونات الوصفة:
البامية الطازجة، عصير الطماطم، البصل الاحمر اللذيذ، قطع اللحم الضأني المجاور للعظم، بهارات حسب الرغبة، ملح وفلفل، زيت نباتي للطهي والقليل من العطرون (كربونات الصوديم).
 
يتم وضع البصل المقطع الى شرائح على نار متوسطة مع الزيت حتى يصبح لونها ذهبياً، يضاف اليها قطع اللحم والبهارات الازمة حسب الرغبة و من ثم يضاف الخضار اولا قطع البامية ثم عصير الطماطم، يضاف الماء حتى يغمر الخليط بالكامل ويترك على نار هادئة لتستوي المكونات.
حتى يتحول الى الشكل النهائي المفروك (المخلوط) يتم اضافة العطرون و من ثم يتم فركة (خلطة) بعد إزالة قطع اللحم وترك الخليط النباتي ليتم سحقه يدويا مستخدمين #المفراكة الخشبية(اداة تقليدية تستخدم في صنع الوجبات السودانية) او الكهربائية الحديثة.
للبامية طعم استثنائي خصوصا عند تركة لليوم التالي لتناولها.
 
فوائد نبات البامية:
• تحتوى على حمض الفوليك
• تحتوى على الكثير من الألياف
• مصدر غنى لفيتامين (A&C)
• منخفضة السعرات الحرارية
• مصدر كبير للمعادن مثل الكالسيوم والماغنيسيوم والحديد والمنجنيز
أحكوا لينا بتحبوا البامية قدر شنو؟؟؟
 
  







One of the most famous Sudanese recipes and usually eaten in the company of #kisra
Ingredients for the recipe:
Fresh okra, tomato juice, delicious red onion, meet companied with bones part, vegetable oil for cooking and a little scent of Soda carbonate. 

The sliced onions are placed on medium heat with oil until golden in color, add to them the pieces of meat and spices as needed, then add vegetables first, okra pieces and tomato juice, add water until the mixture is completely immersed and leave the mixture on low heat level.
Until it turns to the finished shape (the mixture), the Soda carbonate is added and then the mixture is rubbed after removing the meat pieces and leaving the vegetable mixture to be manually Rubbed using the traditional wooden or electric #Mofraka.
Okra has an exceptional taste, especially when you leave it for the next day.
 
Okra plant benefits:
• Contains folic acid
• It contains a lot of fiber
• Rich source of Vitamin A&C
• Low calories
• A large source of minerals such as calcium, magnesium, iron and manganese.
Tell us have tasted Okra cook-stock before??
 

Comments