ملاح الشرموط (التقلية)/Sharmout (Tagaleia)



Sharmout (Tagaleia)
One of the most famous recipes in all Sudan, and is also internationally famous compared to the rest of the recipes, the word Sharmout came from the main ingredient of the recipe, which is dried meat prepared locally in a simple way for the local people to use whenever needed, where the cuts meat in a certain way hanging on a string of Cloth inside a room has one small window (Taqa), because of the inability to keep the meat fresh for long periods with the tropical climate of the country, Nowadays people use fresh minced meat without drying it to make this recipe.

Ingredients:
Sharmout (minced meat, dried or not dried as available), onion, wicka (special ingredient made in Sudan), salt, tomato and tomato paste, garlic, other additives to taste (local butter, black pepper, green pepper)


The taste of the recipe varies from region to region in Sudan 
depending on the geographical nature and ingredients used in 
the recipe, eaten by every age group or social class, 
It is accompanied by Asida (made of corn, wheat, or millet).
The most delicious type of Sharmout (Dried meet) that comes 
from the deer, it one of the most famous recipe in 
AlButanna region (East of Sudan)
Sharmout with Asida considered a full-fledged meal suitable for 
eating at all times, it have recently become one of the distinctive 
varieties of occasions and weddings in Sudan. 
Have you ever taste this recipe??? 
#Dowa8a #Journey_to_discover



ملاح الشرموط (التقلية)
إحدى الوصفات المشهورة في جميع بقاع السودان، وله شهرة عالمية أيضاً مقارنة ببقية الوصفات، الكلمة شرموط جاءت من المكون الأساسي للوصفه وهو اللحم المجفف محلياً بطريقة بسيطة بالنسبة للسكان المحليين لاستخدامه متى دعت الحوجة لذلك ، حيث يتم إبقاء شرائح اللحم المقطعة بطريقة معينة معلقاً على خيط من القماش في داخل حجرة لها نافذة واحدة صغيرة(طاقة)، وذلك لعدم المقدرة قديماً على إبقاء اللحم طازجاً لفترات طويلة مع الأجواء الإستوائية للبلاد، حديثا تم الاستغناء عن هذة الطرق باللحم المفرومة الطازجة دون تجفيفها لصنع هذة الوصفه وهو ما صار غالباً في جميع مناطق السودان.

مكوناته:
شرموط (لحم مفرومة مجففه) او غير مجففه حسب المتوفر، بصل أحمر، ويكة، ملح، طماطم ومعجون الطماطم، ثوم، إضافات أخرى حسب الرغبة (سمن، فلفل سود، شطة خضراء)
يختلف مذاق الوصفه من منطقة الى أخرى في السودان حسب الطبيعة الجغرافية والمكونات المستخدمة في الوصفه، يتناولها الجميع من فئات المجتمع والمناطق بصحبة العصيدة (المصنوعة من الذرة والقمح، او الدخن).

من أشهر أنواع الشرموط (اللحم المجفف) والاجمل مذاقا على الأطلاق هو شرموط (لحم مجفف) لحم الغزال والمشهور اصطياده برياُ في سهول البطانة (شرق السودان)
يعتبر ملاح التقلية والعصيدة وجبة غذائية متكاملة الأركان يصلح تناولها في جميع الأوقات، أصبح ملاح التقلية موخراً من الأصناف المميزة للمناسبات والأفراح في السودان حديثا، حيث لا تكاد تخلو صينية منه كصنف رئيسي حلو المذاق.
آحلى ملاح تقلية أكلتو في مناسبة كان متين؟؟؟
هل جربتو شرموط لحم الغزال؟؟؟

#ضواقة #رحلة_إكتشاف



Comments