آبري (حلو مر)
الآبري (الحلومر) مشروب موسمي طبيعي يشتهر بصناعته وتقديمة أهل السودان وتحديداً في شهر رمضان المعظم، يقوم النساء بتحضيره كل عام في إشارة منهم لإستقبال شهر رمضان، له رائحة مميزة للغاية تمتلء بها الشوارع والازقة في كل أنحاء البلاد والمطارات (قبل ما يقفلوها طبعا بعد نقتكم الكتيرة انو ياريتني كان آبري مستفنوا ماشي ما عارف وين) معلناً بذلك إقتراب الشهر الكريم.
تتم صناعته في طقس جماعي نسائي مميز، حيث تقوم النساء من الأهل والجارات بالإجتماع في بيت إحداهن والعمل على تحضيره بكل مكوناته وترتيباته، إبتداءاً من الذريعة و إنتهاءاً بتعبأته في صناديق كرتونية لحفظه لحين إتسخدامه.
مكوناته جميعها طبيعية:
المكون الرئيسي هو الذرة النابته (عيش) نصفه يصنع منه الذريعة والنصف الثاني يطحن كدقيق.
بالإضافة لمزيج البهارات التي تكسبه اللون والطعم المميز، وهي: كزبرة، جنزبيل، قرفة، هبهان، غرنجال (عود أحمر)، كمون اسود، حلبة, كركدي.
(بقطع العطشة)
يقال عن مشروب الآبريبأنه يساعد على إطفاء حرارة ظمأ الصائم خلال الإفطار ولذا ينصح بشربه عوضاً عن سواه من المشروبات الباردة في الساعة الأولى من الإفطار.
يتم تحضيره من خلال منقوع الطبقات (الطرقات) الجاهزة بعد عواستها وجفافها التام، حيث يمتاز المنقوع بطعم مر يضاف إليه السكر فيصبح المزيج حلواً ومراً على حد سواء وهو ما أكسبه أسمه (الحِلومُرْ).
 
#Helw_mur
‎‏Abri or #Helw_mur is a famous sudanese natural drink. It is considered a seasonal drink as it usually prepared before the holy month of Ramadan.
‎‏ Women every year gather to prepare the #helw_mur as a signal of their joy to the arrival of the holy month.
‎‏Its known for its special scent which fills the streets, corners and even the airports which all helps in creating the special spirits of Ramadan.
‎‏The process of making the #helw_mur is a social occasion where female relatives and neighbours gather in one house and start preparing the ingrediants and the necessities of the preparation. Starting with its main ingrediant (Sorghum) ending with the necessary container boxes for storage.
#Helw_mur is made of all natural ingrediants:
‎‏The main component is Sorghum. Half of it is used to make zare'ha (which is an aerobically fermentated Sorghum crushed). The other half is used to make Sorghum flour.
‎‏it is also famous for its rich flavors which are mainly a mixture of spices that add up special flavour and color. They are : Black cumin , fengreek, ginger, cinnamon, crushed coriander and hibiscus
‎‏(It takes away the thirst)
‎‏Its known about the Abri that it turns the thirst of the fasting person off. Its highly recomended to be consumed within Ramadan instead of other alternative cold drinks.
‎‏Its prepared by swipping the mixed paste to a hot metal surface then folding it just like cloth. This folds are then soaked into water for half a day and rinsed which makes the beautiful black brownish helw mur. Then sugar is added and from this process comes the name helw mur (sweet& sour) because the folds itself are sour without adding sugar.
‎‏With the spirits of Ramadan DowaQa wishes you joyful fasting and tasty meals.

Comments