Ful (Fava Beans)/ فول وفتة فول

Ful (Fava beans)& Ful Fatta
Ful (cooked fava beans) is one of the main dishes consumed by people from Sudan, Egypt, Jordan and other nations around the world, it is Called happy recipe, or the meat of poor people and that is due to the high protein content, for that reason and more you find Ful present in every menu and occasion in Sudan.



Ful and Specifically Ful Fatta is the breakfast meal for every age and major group in Sudan, because of the availability everywhere in small shops and the cheap price you can get for. 
Ful and Ful Fatta recipe is changing and updated every once and wild, and varit from restaurant to another, and that what makes it amazing from a place to another. 



Original ingredients: 
Ful Medamas (fava Beans), cheese, sesame oil, salut, coriander, bread, chopped onion and a bit of Falafel (Tamia) on the top.


Benefits: 
Full of protein and necessary minerals and vitamins for the human body 
Reduce stress and body fatigue.
Due to the presence of fibres it helps fight constipation and colon disease, it also cleanses the intestines. 
Maintains the level of sugar in the body for long periods. 



Ful (Fava Beans) are considered a useful economic diet for the human body, as it can provide half of the need from iron to the human body, and because of the amino acids present must be added animal protein for the meal to take the body to the fullest needs, by adding cheese or boiled eggs.


In the comment below tell us where the best place that make Ful and if you don't know subscribe by your email to get the latest about Sudanese food and restaurants.

#Dowa8a #Journey_to_discover





فول وفتة فول
الفول (حبيب الشعب) يعتبر إحدى الوجبات الأساسية المكونة لمائدة العديد من الدول كالسودان،مصر، الأردن وغيرها من اللدول حول العالم، ويدخل في صنع الكثير من الوصفات، يطلق عليه طبق السعادة ومعروف عن الفول بأنه لحم الفقراء، وذلك لاحتواءه على نسبة عالية وغنية جداً من البروتين النباتي الذي يصلح كبديل للبروتين الحيواني، لذلك تجد طبق الفول المظبط موجود وحاضراً في جميع المناسبات والصواني كصنف محبوب لدى الجميع.

ليس كذلك وحسب إنما يعتبر الفول وفتة الفول تحديداً هي الوجبة الأساسية لجميع الفئات العمرية والعملية المختلفة في السودان،  والتي تعمل على إمدادهم بالقدر الكافي من الطاقة لمواصلة عملهم ومهامهم المختلفة، ما يميز الفول هو توافره في جميع البقالات الصغيرة وبالإضافة إلى سعره المعقول وفي متناول الجميع مقارنة مع بقية الأطعمة الأخرى. 
تطورت وصفة الفول و فتة الفول في فترة زمنية قصيرة جداً وتم إضافة الكثير من الأصناف إليها كالكاتشب والدكوة والزيتون والمش في أحيان أخرى، وذلك لإكسابها طعم ونكهة مميزة تختلف من منطقة الى أخرى ومن مطعم إلى آخر 

لكن مكوناته الأصلية عبارة عن: 
فول مصري عالي الجودة، جبنة، زيت السمسم ،ملح، كسبرة، قطع الخبز الدافئة، مكعبات البصل الأبيض الطازج والطعمية(الفلافل) كزينة للطبق. 
فوائدها: 
الفول غني بالبروتين والفيتامينات، والأملاح المعدنيّة الهامّة لصحة وظائف الأعضاء في الجسم، كالحديد، والفسفور.
يمنع التوتر ويقاوم الإجهاد والتعب العام.
لإحتواءه على الألياف يساعد على مكافحة الإمساك وأمراض القولون، كما إنه يطهر الأمعاء. 
يحافظ على مستوى السكر في الجسم لفترات طويلة.


يعتبر الفول من الوجبات الغذائية الإقتصادية المفيدة لجسم الإنسان، حيث أنه يمكن أن يوفر نصف الحوجة من الحديد لجسم الإنسان، ولاحتواءه على الأحماض الأمينية النباتية لابد من إضافة بروتين حيواني للوجبة ليأخذ الجسم إحتياجه على أكمل وجه، وذلك بإضافة الجبن او بيض مسلوق. 

في التعليقات في الأسفل أخبرونا عن أحسن مطعم يقدم طبق الفول بالنسبة إاليكم أين؟؟؟
إذا أردتم معرفة أحسن الأماكان لتقديم الفول في السودان تابعوا مدونتي ضواقة وقوموا بإضافة بريدك ليصلك كل ما هو جديد
#ضواقة #رحلة_إكتشاف




Comments