الكسرة السودانية/Sudanese Kisra
#الكسرة السودانية
هي أحد الأطباق الأساسية والمميزة للمطبخ السوداني دوناً عن غيره من الأطباق، وهي تعتبر وجبة أهل السودان الأولى، قبل إنتشار المخابز والأفران التي تحضر الخبز (العيش)، هي إحدى الأصناف الرئيسية التي كان من الضروري توفرها وإتقان صنعها لدى كل بيت سوداني، كانت تؤكل في الثلاث وجبات (حتى السحور في رمضان)، مؤخراً صارت الكسرة مرتبطه بالملاحات المفروكة (البامية، الخدرة،التقلية...) على الرغم من أنها صالحة للأكل مع الطبائخ الأخرى المالحة و الحلوة.
#الكسرة وجبة أساسية ليس فقط بالنسبة للسودانيين وإنما للعديد من سكان أفريقيا كالأثيوبيين والارتريين، ويطلق عليها الأنجيرا (الأجيرا) اللحوح... وخلافها من التسميات.
مكوناتها:
تختلف مكونات ومقادير صنع الكسرة من منطقة إلى أخرى و على حسب توفر المواد فهي تصنع من دقيق الذرة باختلاف أنواعها (الفتريتة - الهجين الصفراء، ود عكر، والفحل، والزريزيرة) هنالك بعض الأشخاص يفضلون إضافة دقيق القمح أو الأرز إليها والبعض لا يفضل ذلك.
هي أحد الأطباق الأساسية والمميزة للمطبخ السوداني دوناً عن غيره من الأطباق، وهي تعتبر وجبة أهل السودان الأولى، قبل إنتشار المخابز والأفران التي تحضر الخبز (العيش)، هي إحدى الأصناف الرئيسية التي كان من الضروري توفرها وإتقان صنعها لدى كل بيت سوداني، كانت تؤكل في الثلاث وجبات (حتى السحور في رمضان)، مؤخراً صارت الكسرة مرتبطه بالملاحات المفروكة (البامية، الخدرة،التقلية...) على الرغم من أنها صالحة للأكل مع الطبائخ الأخرى المالحة و الحلوة.
#الكسرة وجبة أساسية ليس فقط بالنسبة للسودانيين وإنما للعديد من سكان أفريقيا كالأثيوبيين والارتريين، ويطلق عليها الأنجيرا (الأجيرا) اللحوح... وخلافها من التسميات.
مكوناتها:
تختلف مكونات ومقادير صنع الكسرة من منطقة إلى أخرى و على حسب توفر المواد فهي تصنع من دقيق الذرة باختلاف أنواعها (الفتريتة - الهجين الصفراء، ود عكر، والفحل، والزريزيرة) هنالك بعض الأشخاص يفضلون إضافة دقيق القمح أو الأرز إليها والبعض لا يفضل ذلك.
عملية تحضير #الكسرة لها خطوات عديدة، ابتداءاً من تجفيف الذرة باستخدام الشمس، ومن ثم طحنها والعودة بالدقيق لتجهيز (الخمارة) لتحضير #الكسرة في اليوم التالي. قديماً كانت تحضر فيما يسمى بـ(الدوكة) وهي عبارة عن جسم مسطح من الفخار يوضع على ثلاث كتل من الطين الجاف المصنوع خصيصاً للحرص على توازن (الدوكة) ويطلق على هذه الكتل من الطين (اللداية)، تسمى عملية طهي الكسرة وصناعتها بـ(العواسة) ومن يقوم بهذه العملية يسمى (عواس)، يستخدم الصاج (و هو الأمثل) أو الطوة ليتم فرد العجين بإستخدام (القرقريبة) عليها بطريقة محدده لتكوين ما يسمى بـ(الطرقة) و هي عبارة عن طبقة من #الكسرة، توضع طبقات (طرقات) #الكسرة فوق بعضها البعض ويتم غطاءها لمنع دخول الهواء إليها لحفظها طازجة باستخدام الأطباق المصنوعة من السعف (قديماً) أو أي غطاء بلاستكي (مشمع) نظيف، حتى يتم تقديمها وقت الطعام.
للكسرة فوائد عديدة و مختلفة باختلاف مكوناتها، لاحتوائها على العديد من الكربوهيدرات والنشويات والسكريات وبعض الفايتمينات، أتمنى أن نراها يتم تقديمها في الكثير من المطاعم العالمية والمحلات الأرستقراطية كوجبة رئيسية صحية مكتملة الأركان الغذائية، فهي لا تقل منفعة على جسم الإنسان دوناً من سواها من الوجبات العالمية كالكوردن بلو ودجاج الباربيكو والأستيك اللذيذ.
Sudanese #Kisra
It is one of the basic and distinctive dishes of the Sudanese cuisine, and it is considered the first meal of the Sudanese people, before the spread of bakeries and ovens that prepare bread ,#Kisra is one of the main items that were necessary to be mastered and made in every Sudanese house, was eaten in The three meals (even Suhoor in Ramadan), but lately #Kesra has become associated with rubbed salts (okra, numbness, Tagalea ...) although it is edible with other salty and sweet cooks.
#Kisra is a basic meal not only for the Sudanese but for many African residents such as Ethiopians and Eritreans, They call it Anjerra or Lahooh.
Components:
The ingredients and amounts of #Kisra vary from one region to another .According to the availability of materials, they are made from corn flour of different kinds.
The process of preparing the #Kisra has several steps, starting with drying the corn using the sun, and then grinding it and returning flour to prepare (Khmara) to prepare the #Kisra the next day. In the past, the #Kisra was prepared in the so-called (Dokka), a flat body of pottery placed on three blocks of dry clay, specially made to ensure the balance of (Dukka) and these blocks of clay (Aldaya), the process of cooking the #Kisra and its manufacture called (Awasa) And who is doing this process called (Awas), It uses an iron sheet (and is optimal) or the Pan to be straightened dough using (Alqrqrp) in a specific way to form the so-called (taraqa), which is a layer of #Kisra, layers are placed on top of each other and is covered to prevent the entry of air to save it Fresh using frond dishes (old) or any clean plastic sheeting (tarpaulin), until served at mealtime.
The ingredients and amounts of #Kisra vary from one region to another .According to the availability of materials, they are made from corn flour of different kinds.
The process of preparing the #Kisra has several steps, starting with drying the corn using the sun, and then grinding it and returning flour to prepare (Khmara) to prepare the #Kisra the next day. In the past, the #Kisra was prepared in the so-called (Dokka), a flat body of pottery placed on three blocks of dry clay, specially made to ensure the balance of (Dukka) and these blocks of clay (Aldaya), the process of cooking the #Kisra and its manufacture called (Awasa) And who is doing this process called (Awas), It uses an iron sheet (and is optimal) or the Pan to be straightened dough using (Alqrqrp) in a specific way to form the so-called (taraqa), which is a layer of #Kisra, layers are placed on top of each other and is covered to prevent the entry of air to save it Fresh using frond dishes (old) or any clean plastic sheeting (tarpaulin), until served at mealtime.
#Kisra has many different benefits, because it contains many carbohydrates, sugars and some vitamins, I hope to see it is presented in many international restaurants and aristocratic shops as a main healthy meal full of nutrients, it is no less beneficial to the human body other than international meals like Cordon bleu, Or steak.
Comments
Post a Comment